
Logoterapide Eşzamanlılığın (Senkronisite) Yeri

Aryeh Siegel, “Logoterapide Eşzamanlılığın (Senkronisite) Yeri (1)” adlı makalesinde şu tanımı önermiştir
Eşzamanlılık, görünüşte nedensel bir ilişiki olmamasına karşın deneyimleyen kişi açısından anlamlı bir şekilde birlikte meydana gelen iki veya daha fazla olay
Örnek olarak, ani bir derin aşağılık duygusu hissinin hemen ardından kişinin yüzüne gelip çarpan bir çöp parçası.
Eşzamanlılık adına pek çok metafizik iddia ortaya atılmıştır. Bunlardan dikkat çeken birtanesi, tüm bitişik olayların eşzamanlı olduğu, yani mucizevi oldukları iddiasıdır.
Logoterapi ile kişinin dikkatini anın anlamlarını fark etmesine vermesi istenir. Yukarıdaki yapılan tanımın güzelliği de, şüpheli metafizik iddialara bir açıklama getirme kaygısı gütmeden eşzamanlılığın önemini korumasıdır. Eşzamanlılık burada öznel, metafizik bir deneyim olarak tanımlanmasına rağmen, eşzamanlılığın nesnel anlamın keşfini sağlanabilir bir niteliği olması göz ardı edilmemelidir. Bu, V. Frankl’ın değerlerin algılanmasıyla ilgili ifadeleriyle bir paralellik içerir.
Kuşkusuz değerlerin farkına varılması ve anlaşılması için öznel deneyim kaçınılmaz bir gerekliliktir.. Ancak bu, değerlerin nesnelliğini de hiçbir şekilde çürütmez. Bu nedenle logoterapistler danışanlarının anın anlamırını bulmalarında yaşadıkları eşzamanlılık deneyimlerini birer fırsatlar olarak görebilir ve böylece terapötik süreçte ilerleme sağlayabilirler.
KAYNAKÇA:
- Aryeh Siegel “The Place for Synchronicity in Logotherapy” The International Forum for Logotherapy Vol.36; Number, p. 61-65